20130918

MAKING GREECE A TECHNOLOGY HUB BY 2021

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η εκδήλωση παρουσίασης του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «MIT Enterprise Forum Greece».



Το MIT Enterprise Forum Greece είναι το πιο πρόσφατο μέλος του διεθνούς δικτύου MIT Enterprise Forum, το οποίο επικεντρώνεται στην υψηλής τεχνολογίας επιχειρηματικότητα και αποτελεί μέλος του ΜΙΤ Technology Review. Στοχεύοντας το Ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα νεοφυών εταιριών (startups), το MIT Enterprise Forum Greece σκοπεύει να εμπνεύσει νέους μηχανικούς και επιστήμονες και να προσφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές μέσω της υποστήριξης του διεθνούς δικτύου MIT Enterprise Forum.

Στον εορτασμό αυτής της νέας προσπάθειας, όπου παρευρέθησαν πάνω από 300 άτομα, συμμετείχαν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες: ο καθηγητής του πανεπιστημίου ΜΙΤ, Γρηγόρης Στεφανόπουλος, η Antoinette Matthews, Γενική Διευθύντρια του MIT Enterprise Forum, Inc., ο Jason Pontin, Πρόεδρος του MIT Enterprise Forum, Αρχισυντάκτης & Εκδότης του MIT Technology Review, ο Paul English, Συνιδρυτής & Τεχνικός Διευθυντής του Kayak.com, η Paloma Cabello, Ιδρύτρια & Επίτροπος του MIT Enterprise Forum Spain, η Κατερίνα Στροπονιάτη, Συνιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Weendy.com, ο Άρης Κωνσταντινίδης, Ιδρυτής & Διευθυντής Επενδύσεων της NBGi Ventures, ο Αλέξανδρος Μούκας, Συνιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Velti.com και ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής & Μέλος Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Μ.Π.

Ο ιδρυτικός πρόεδρος του MIT Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνουπαρουσίασε τους σκοπούς του οργανισμού και σκιαγράφησε το ετήσιο πρόγραμμά του. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αποστολή του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece και στο όραμα για μια ελληνική οικονομία στην οποία η εγχώρια τεχνολογία θα παίζει σημαντικότερο ρόλο. Ο οργανισμός προσδοκά να αποτελέσει μια ανοιχτή πλατφόρμα διασύνδεσης εγχώριων προσπαθειών, που μοιράζονται το ίδιο όραμα, να συμβάλει στην ανάδειξη υψηλοτέρων προτύπων ποιότητας και να επιταχύνει τη διάχυση των εγχώριων αποτελεσμάτων στην παγκόσμια οικονομία.

Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forum στην Ελλάδα και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υποστήριξαν δωρητές, χορηγοί και στρατηγικοί συνεργάτες καθώς και χορηγοί επικοινωνίας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αγκάλιασε την νέα προσπάθεια ως Ιδρυτικός Δωρητής του οργανισμού. Χορηγοί του οργανισμού είναι το COSTA NAVARINO, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Dolphin Capital Foundation και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Χορηγός φιλοξενίας είναι το Athenaeum Intercontinental Hotel. Στρατηγικοί συνεργάτες στις προσπάθειες του οργανισμού είναι οι εταιρίες POTAMITISVEKRIS, ΕΥ, HayGroup, HeBS, Terragraphica. Η μικροζυθοποιία Septem ήταν χορηγός της εναρκτήριας εκδήλωσης. Χορηγοί επικοινωνίας της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και οι εκδόσεις DIRECTION. Η εναρκτήρια εκδήλωση υλοποιήθηκε και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Σημαντικά σημεία και αναφορές ομιλητών

Ο καθηγητής Γρηγόρης Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος και στα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά, στη δυνατότητα αποκόμισης ιδεών και γνώσης από λαμπρά παραδείγματα του εξωτερικού και στις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν για εισροή επενδύσεων στη χώρα μας, μέσα από την ανάπτυξη ανθρώπων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας.

Η Antoinette Matthews παρουσίασε τις δράσεις υποστήριξης της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας που λαμβάνουν χώρα στο ΜΙΤ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ΜΙΤ Enterprise Forum. Τόνισε ότι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας παίρνει χρόνο και χρειάζεται ενεργή ενασχόληση όλων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ανέφερε ότι χρειάζεται εντατική εξάσκηση για να μάθει κανείς, πολλές φορές μέσα και από τις αποτυχίες του, και τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επιτυχία του οικοσυστήματος. Τέλος, ανέφερε ότι η καινοτομία είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει την ίδια την εφεύρεση αλλά και την εμπορευματοποίησή της.

Ο Paul English, συνιδρυτής της επιτυχημένης μηχανής αναζήτησης Kayak.com που επικεντρώνεται στα ταξίδια και τον τουρισμό, μοιράστηκε τις εμπειρίες μιας μακροχρόνιας επιχειρηματικής πορείας με το κοινό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η καινοτομία προέρχεται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τους κανόνες μιας αγοράς και άρα δεν υπόκεινται στους περιορισμούς τους. Σχολίασε ότι η καινοτομία προέρχεται από ανθρώπους που ανακαλύπτουν ένα πρόβλημα, πολλές φορές ενοχλητικό προσωπικά στους ίδιους, και δεν σταματούν μέχρι να βρουν τρόπους για την αντιμετώπισή του. Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι αρκετό να έχεις στην εταιρία σου εξαιρετικούς μηχανικούς, χρειάζεσαι επίσης ανθρώπους που αγαπούν την πώληση και συνδέουν μια ανακάλυψη με πιθανούς αγοραστές, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της καινοτομίας.

Η Paloma Cabello, εστίασε σε δύο βασικούς τομείς, τον θαυμασμό και την αφοσίωση στην ανάπτυξη και εύρεση επιχειρηματικών ταλέντων και στο γεγονός ότι χώρες σαν την Ισπανία και την Ελλάδα χρειάζονται να αποφασίσουν με πολύ προσοχή που θα επενδύσουν τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν, μιας και οι επιλογές που θα κάνουν σήμερα θα επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον τους. Αναφερόμενη στον τρόπο του πώς επιλέγει να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις, είπε ότι ποτέ δεν πιστεύει στα μακροχρόνια επιχειρηματικά πλάνα μιας και δεν είναι προβλέψιμα, αλλά στα εκτελεστικά πλάνα που δείχνουν τον τρόπο και τις διαδικασίες υλοποίησης μιας επιχειρηματικής προσπάθειας στην πραγματικότητα.

Ο Jason Pontin ανέφερε ότι όπου υπάρχει πρόβλημα, η τεχνολογία αποτελεί μέρος της λύσης του. Σχολίασε ότι οι άνθρωποι της τεχνολογίας λειτουργούν ως μια διεθνής «φυλή», με κοινούς κώδικες επικοινωνίας βασισμένους στην κοινή τους τεχνολογική κουλτούρα. Σχετικά με τους λόγους δημιουργίας του MIT Enterprise Forum στη χώρα μας, είπε ότι σκοπός είναι να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός πιο ενεργού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στον τομέα της τεχνολογίας.

Στο πάνελ με συντονιστή τον Jason Pontin και συμμετέχοντες την Κατερίνα Στροπονιάτη, τον Αλέξανδρο Μούκα, τον Ευάγγελο Παπαδόπουλο και τον Άρη Κωνσταντινίδη έγιναν εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που οφείλονται στη γραφειοκρατία, στη νομοθεσία, στην έλλειψη κατάλληλης νοοτροπίας και κουλτούρας υποστήριξης νέων επιχειρηματιών, στην ελλιπή προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια, στην έλλειψη μεντόρων και συμβούλων αλλά και στην έλλειψη επιτυχών παραδειγμάτων που θα λειτουργούν ως πρότυπα μίμησης. Παράλληλα, συζητήθηκε η πνοή αλλαγής που παρατηρείται σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία σε θέματα όπως η διάθεση των νέων να πάρουν ρίσκα και να δημιουργήσουν δικές τους εταιρίες, και έγινε αναφορά στο ελληνικό δυναμικό που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων και σε μερίδα επενδυτών που αρχίζει να υποστηρίζει περισσότερο τις προσπάθειες νέων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και στην προώθηση επιτυχημένων ιστοριών μέσω clusters.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Jason Pontin και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συνόψισαν τα συμπεράσματα για το πώς μπορεί το MIT Enterprise Forum Greece να βοηθήσει στην προσπάθεια ανάπτυξης της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην πρόθεση δημιουργίας ενός αληθινού οικοσυστήματος που θα προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τα θέματα που οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα οι νέοι. Σκοπός είναι, η Ελλάδα να γίνει και να νιώθει μέρος ενός διεθνούς δικτύου τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, αποφεύγοντας την απομόνωση και αναδεικνύοντας επιτυχημένες ιστορίες (success stories) σε όλο το φάσμα του δικτύου MIT Enterprise Forum.

ΠΗΓΗ: ADVERTISING.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου