20121204

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ BUSINESSMAN OF THE YEAR

 
Ξεκίνησε την Amazon σαν ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και τη μετέτρεψε σε κυρίαρχο του e-commerce. Η στρατηγική που έφερε αυτά τα αποτελέσματα, χάρισε στον Jeff Bezos τον τίτλο του Businessman of the Year από το Fortune.

Ένας άνθρωπος που του αρέσει να παίρνει ρίσκα και να διαταράσσει τις ισορροπίες. Ο Jeff Bezos είναι ο εγκεφαλικός ιδρυτής και chief executive μιας αυτοκρατορίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία χτίστηκε πάνω σε βιβλία. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του CEO της Amazon, είναι η αγάπη του για τον γραπτό λόγο, ο οποίος αποτελεί εργαλείο για την καθοδήγηση της επιχείρησής του. Οι περίφημες συναντήσεις της "S-team" των senior executives της Amazon, ξεκινάει με τους συμμετέχοντες να απορροφούν σιωπηλά τον γραπτό λόγο. Πιο συγκεκριμένα, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, τα μέλη της ομάδας-συμπεριλαμβανομένου του Bezos-μελετούν έντυπα memos έξι σελίδων, μέσα σε απόλυτη σιγή και για χρονική διάρκεια 30, περίπου, λεπτών.

Παράλληλα, καταγράφουν πρόχειρες σημειώσεις στο περιθώριο, τη στιγμή που οι συγγραφείς των memos, τους περιμένουν να ολοκληρώσουν τη μελέτη. Οι executives της Amazon αποκαλούν τα έγγραφα αυτά "αφηγήσεις", ενώ ακόμα και ο Bezos συνειδητοποιεί πως η διαδικασία αυτή είναι περίεργη για τους αμύητους. "Για τους νέους εργαζόμενους, είναι μια παράξενη διαδικασία. Απλά, δεν έχουν συνηθίσει να κάθονται ήσυχοι σε ένα δωμάτιο και να μελετούν, μαζί με μια ομάδα από executives" έχει παραδεχτεί ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως η κοινόχρηστη μελέτη εξασφαλίζει την προσοχή των μελών του group. Επιπλέον, η καταγραφή ενός memo είναι μια ακόμα πιο σημαντική ικανότητα που πρέπει να ελέγξει. "Δεν είναι η εύκολη η καταγραφή ολοκληρωμένων προτάσεων. Έχουν ρήματα, οι παράγραφοι είναι τοπικές προτάσεις, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταγράψεις ένα αφήγημα έξι σελίδων χωρίς ξεκάθαρη σκέψη" σημείωσε.

Ο Jeff Bezos έκανε πάντα πράγματα με τον δικό του τρόπο, είτε αγνοώντας τις αναφορές της Wall Street για σταθερή ανάπτυξη κερδών ή προωθώντας επιχειρήσεις με μικρά περιθώρια κέρδους. Αυτό που ήταν πάντα σταθερό στη στρατηγική του, ήταν η ξεκάθαρη σκέψη και η συνεκτική όψη των πραγμάτων, στοιχεία που δημιουργούσαν προβληματισμό στους ανταγωνιστές της Amazon.

Με την ανατρεπτική του στρατηγική, ο Bezos ανύψωσε τη βιομηχανία των βιβλίων και εκτόπισε τους έμπορους ηλεκτρονικών ειδών. Σήμερα, η Amazon καταπιάνεται με τα... πάντα: από το εμπόριο ρούχων και την παραγωγή ταινιών, μέχρι τα tablets. Ακόμα, διαθέτει λογισμικό για επιχειρήσεις. Ο Bezos είναι πρόθυμος να πάρει ρίσκα και να χάσει χρήματα, ωστόσο οι επενδυτές τον στηρίζουν, καθώς καταφέρνει να ανεβάζει τη μετοχή της Amazon (+30% τη φετινή χρονιά). Και μπορεί η επιχείρηση να επεκτείνεται και να πειραματίζεται, ο Bezos, όμως, παραμένει ενθουσιώδης γύρω από την παροχή της βέλτιστης καταναλωτικής εμπειρίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Fortune τον ονόμασε σαν τον Businessperson of the Year για το 2012.  

Οι 10 κορυφαίοι Businessmen of the Year 2012

1. Jeff Bezos (Founder-CEO, Amazon)
2. Tim Cook (CEO, Apple)
3. Brian Roberts (CEO, Comcast) - Steve Burke (CEO, NBC Universal)
4. John Donahoe (CEO, Ebay)
5. Oh-Hyun Kwon (CEO, Samsung)
6. Larry Paige (Co-founder-CEO, Google)
7. Carlos Brito (CEO, AB Inbev)
8. Ajay Banga (CEO, Mastercard)
9. Rex Tillerson (Chairman-CEO, Exxon Mobil)
10. Bill McNabb (Chairman-CEO, Vanguard)



ΠΗΓΗ: ADVERTISING.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου