20121003

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΕΣ ΤΩΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ

Δύο Ελληνίδες μαθαίνουν το διεθνές jet set να τρώει σαλιγκάρια! Ο λόγος για τις αδελφές Μαρία και Παναγιώτα Βλάχου, οι οποίες έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά προωθώντας το ελληνικό σαλιγκάρι στις καλύτερες κουζίνες τους κόσμου.




  
Αραβες μεγιστάνες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, χολιγουντιανοί αστέρες όπως η Kim Kardashian, αλλά και ακόμη πολλοί επώνυμοι έχουν δοκιμάσει σε διαφορετικές γευστικές εκδοχές τα σαλιγκάρια της παραγωγής των δύο Ελληνίδων, οι οποίες μάλιστα αυτό το διάστημα έχουν διευρύνει την εξαγωγή σαλιγκαριών και στην Ασία. Ολα ξεκίνησαν από ένα αστείο, όπως μας εξήγησε η Μαρία Βλάχου, η οποία έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας: «Η αδελφή μου και εγώ δεν είχαμε καμία σχέση με το αντικείμενο. Ασχολούμασταν με τις ξένες γλώσσες. Κάποια μέρα έτυχε να τρώω σε ένα εστιατόριο του εξωτερικού σαλιγκάρια, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν η αδελφή μου. Οταν με ρώτησε τι κάνω, της είπα πως τρώω ένα πιάτο σαλιγκάρια που κοστίζει 37 ευρώ! Χαριτολογώντας μου είπε “γιατί δεν ξεκινάμε να πουλάμε σαλιγκάρια” και έτσι μας μπήκε η ιδέα» λέει γελώντας η Μαρία Βλάχου, η οποία γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες, ενώ έχει διδάξει και ως λέκτορας της ιταλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.


Σιγά-σιγά η ιδέα έγινε πραγματικότητα: «Στην αρχή επισκεφτήκαμε ένα ινστιτούτο σαλιγκαροτροφίας στην Ιταλία για να ενημερωθούμε για την εκτροφή τους. Εκεί ρωτούσα συνέχεια για τις τιμές τους και μόλις με πληροφόρησαν ότι από το 1972 μέχρι και σήμερα η τιμή παραμένει σταθερή, ενώ ούτε το Τσερνόμπιλ δεν κατάφερε να τη ρίξει, κάτι άρχισε να μου λέει πως η όλη κίνηση είναι κερδοφόρα». Χωρίς να περιμένουν στιγμή, η Μαρία και η αδελφή της Παναγιώτα ή Πένυ Βλάχου πήραν την απόφαση να εκμεταλλευτούν τα χωράφια του παππού τους στην Κόρινθθο και να γίνουν έτσι οι πρώτες καλλιεργήτριες σαλιγκαριών στην Ελλάδα.

«Διαθέτουμε ανοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου. Μπορεί να διαφέρει με αυτό που έκανα μέχρι τότε, αλλά έχει πλάκα η όλη διαδικασία. Εγώ συνεχίζω να ταξιδεύω και για τις δικές μου εμπειρίες, αλλά και για δουλειές. Θυμάμαι στην αρχή όταν τα λειτουργήσαμε, ερχόταν κόσμος από τα γειτονικά χωριά μόνο και μόνο για να δουν τι κάνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η προσπάθεια των δύο νέων γυναικών όχι απλώς πέτυχε, αλλά πλέον προσφέρουν την τεχνογνωσία και σε νέους καλλιεργητές στην Ελλάδα που θέλουν να ασχοληθούν με την εκτροφή του σαλιγκαριού. Το κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους στην Κόρινθο το επισκέπτονται κάθε εβδομάδα πάνω από εκατό άτομα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σκοπός των επισκεπτών είναι η απόκτηση γνώσεων γύρω από την τέχνη της εκτροφής σαλιγκαριών, η οποία τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα περισσότερους οπαδούς. Στην Κόρινθο, στην έδρα της εταιρείας Fereikos, η Μαρία και η Παναγιώτα Βλάχου εξασφαλίζουν σε όσους αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά με την εκτροφή σαλιγκαριών, την αγορά ολόκληρης της παραγωγής τους. Παράλληλα προμηθεύουν τους πελάτες τους παραγωγούς με τους κατάλληλους σπόρους για την τροφή των σαλιγκαριών, τα δίχτυα, αλλά και το γενετικό υλικό.
Εκτός από τους εν δυνάμει σαλιγκαροτρόφους, τις εγκαταστάσεις των αδελφών Βλάχου στην Κόρινθο επισκέπτονται σχολεία αλλά και ανταποκριτές από όλον τον κόσμο: «Είναι πραγματικά μια πολύ ωραία εμπειρία για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Τα τελευταία χρόνια μάς επισκέπτονται ξένοι δημοσιογράφοι οι οποίοι γεύονται πιάτα μας και μένουν έκπληκτοι».

Ενδιαφέρον από Αραβα μεγιστάνα
Πρόσφατα ενδιαφέρθηκε για την εκτροφή σαλιγκαριών ένας Αραβας μεγιστάνας: «Πριν από μερικούς μήνες ενδιαφέρθηκε ένας πάμπλουτος Αραβας, ο οποίος μάλιστα μου έστειλε και δείγμα από τη γη του. Δυστυχώς ήταν άμμος και το σαλιγκάρι χρειάζεται χώμα και νερό» λέει γελώντας η κυρία Βλάχου και τονίζει:
«Δεν είναι εύκολη δουλειά. Απαιτεί πολύ χρόνο, ωστόσο σίγουρα αποδίδει. Εμείς συνεργαζόμαστε με 164 εκτροφεία σε όλη την Ελλάδα. Τα έχουμε στήσει από την αρχή, δίνουμε στους καλλιεργητές κάθε εφόδιο και αναλαμβάνουμε να τα διοχετεύσουμε στις διεθνείς αγορές. Φυσικά, γίνεται έλεγχος προκειμένου να βεβαιωνόμαστε για την ποιότητα, διότι φέρουν το όνομα της εταιρείας μας. Αυτό το έχει αναλάβει η Πένυ» εξηγεί η Μαρία Βλάχου.

Βραβεύτηκαν ως η καλύτερη εταιρεία στον κόσμο!
Οι αδελφές Βλάχου έχουν καταφέρει να αποσπάσουν και σημαντικές διακρίσεις. «Μεγάλη στιγμή για μας ήταν το 2009, όταν η εταιρεία μας βραβεύτηκε με το Χρυσό Σαλιγκάρι ως η καλύτερη στον κόσμο από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας» σημειώνει η νεαρή επιχειρηματίας, η οποία αυτό το διάστημα ασχολείται με την εξαγωγή σαλιγκαριού στην Ασία: «Στην Ευρώπη τα προϊόντα μας πάνε πολύ καλά. Μάλιστα, χάρη στο καλό κλίμα της χώρας μας το ελληνικό σαλιγκάρι θεωρείται από τα καλύτερα ποιοτικώς».
Οι δύο δυναμικές κυρίες αυτό το διάστημα ετοιμάζονται να διοχετεύσουν στην αγορά και έτοιμα πιάτα με σαλιγκάρια: «Εκτός από τις κονσέρβες και τα φρέσκα, σκεφτήκαμε να παράγουμε έτοιμες συνταγές που μπορεί να έχει κανείς στο πιάτο του μέσα σε πέντε λεπτά, με λίγο ζέσταμα» εξηγεί η κυρία Βλάχου, η οποία σημειώνει πως τα σαλιγκάρια είναι πεντανόστιμα όταν μαγειρεύονται με τον σωστό τρόπο.

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

πηγή: espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου