20130119

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΤΑ SOCIAL VIDEOS

Η Goviral παρουσίασε, για πρώτη φορά, τις εταιρείες που εφάρμοσαν την καλύτερη social video στρατηγική μέσα στο 2012, με τη Red Bull να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Το ενεργειακό ποτό Red Bull είναι εκείνο που διαθέτει την καλύτερη social video στρατηγική, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που παρουσίασε το δίκτυο διανομής branded video, Goviral. Η συγκεκριμένη έκθεση, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, με τίτλο Social Video Equity Report, στηρίχτηκε στη λίστα της Interbrand και κατέγραψε τα 100 πιο ισχυρά brands από πλευράς branded content μέσα στο 2012.
Έτσι, το Red Bull άφησε πίσω του τους τεχνολογικούς κολοσσούς Google και Samsung, ενώ Apple και Microsoft απέτυχαν να μπουν στην πρώτη 10άδα, καταλαμβάνοντας την 11η και 37η θέση αντίστοιχα. Η έκθεση της Goviral εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται το video content από τα παγκόσμια brands σαν μέρος της marketing στρατηγικής τους. Η αξιολόγηση των brands έγινε βάσει όγκου, συνολικών views και συνάφειας με το περιεχόμενο που «ανέβασαν» σε YouTube, Vimeo, Dailymotion και Facebook το 2012. Με βάση τα στοιχεία, το YouTube ήταν το κανάλι που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των προτιμήσεων των brands για το «ανέβασμα» περιεχομένου, ενώ στον αντίποδα το Vimeo αποτέλεσε επιλογή του 15% των μαρκών.
Η πρώτη θέση που κατέκτησε η Red Bull, μπροστά από brands που στηρίζονται σημαντικά στο content, όπως η Disney, η Nike και η Google, αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως θεμελιώθηκε με στοιχεία που συλλέχθηκαν πριν από την ελεύθερη πτώση του ΑυστριακούFelix Baumgartner από τα όρια του Διαστήματος. Το συγκεκριμένο event, που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία του marketing και της επικοινωνίας θα αντιμετωπίζει μελλοντικά την αφήγηση, συγκέντρωσε περί τα 8 εκατομμύρια θεατών μέσω live streaming, κάτι που δεν έχει πετύχει κανένα άλλο brand στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, τα views (30 εκατομμύρια views σε λιγότερο από ένα μήνα), το sharing και το engagement που συνόδευσαν το event, θα μπορούσαν από μόνα τους (χωρίς προηγούμενα στοιχεία και μετρήσεις) να οδηγήσουν τη Red Bull στην κορυφή της φετινής λίστας.
«Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να έχει μεγαλύτερη αξία σε παγκόσμιο επίπεδο από την εικόνα του Felix να κοιτάζει όλο τον κόσμο από ψηλά και να μοιράζεται μαζί του την εμπειρία του» σημείωσε εύστοχα ένας από τους τηλεσχολιαστές, αποδίδοντας παράλληλα και το πνεύμα της έρευνας της Goviral. «Τα αποτελέσματα της Social Video Equity Report αποδεικνύουν πως όταν μιλάμε για branded content, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Brands όπως τα Red Bull, Old Spice και Nike δεν φοβούνται να ρισκάρουν και να προκαλέσουν… αναταράξεις στις καθιερωμένες συζητήσεις. Μια αποτελεσματική social video στρατηγική μπορεί να ανεβάσει ένα brand πάνω κι από το ίδιο το προϊόν, δημιουργώντας μια εμπειρία στην οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Planning Director της Goviral, Mads Holmen.
Κερδισμένοι και χαμένοι τομείς
Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το top 5 της λίστας (Red Bull, Google, Disney, Nike, Samsung) συγκέντρωσε συνολικά περισσότερα από 50 εκατομ- μύρια views, ενώ τα Red Bull, Prada και Google συγκέντρωσαν έκαστο περισσότερα του 1 εκατομμυρίου likes και comments. Σε ό,τι αφορά τους τομείς, ιδιαίτερα επιτυχημένος αποδεικνύεται ο συνδυασμός των brands πολυτελείας με τα social media. Έτσι, η Prada βρέθηκε στην 7η θέση, η Burberry στη 16η και η Luis Vuitton στη 18η. Καλές επιδόσεις σημείωσε και η βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων, καθώς η BMW κατέληξε στη 12η θέση, η VW στη 13η και στη 15η η Mercedes. Λίγο πιο κάτω βρέθηκαν οι Toyota (20ή) και Porsche (22η).
Από την άλλη, χαμηλότερες επιδόσεις σημείωσε ο τομέας των αλκοολούχων ποτών, με τα Smirnoff (90ή), Corona (93η) και Jack Daniels (99η) να κινούνται προς το τέλος της λίστας, ενώ και ο οικονομικός τομέας, με εξαίρεση τη Visa (24η) που είχε παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν Επίσημος Χορηγός, κινήθηκε σε «ρηχά νερά».
Σε άλλα σημεία της μελέτης επισημαίνεται πως υπάρχουν ακόμη brands που δυσκολεύονται να «κολυμπήσουν» στα «ύδατα» του content και του social. Αρκετά brands έχουν δημιουργήσει και δημοσιεύσει περισσότερες από 50 ώρες περιεχομένου κι έχουν συγκεντρώσει, σαν αποτέλεσμα, λιγότερα από 1 εκατομμύριο views. Άλλα brands πάλι έχουν συγκομιδή που είναι μικρότερη των 100 comments ή subscribers στα βασικά social κανάλια τους, με αφορμή το περιεχόμενο που δημιούργησαν μέσα στο 2012.
Από την άλλη, ορισμένα brands έχουν καταφέρει να πετύχουν υψηλά νούμερα views με ελάχιστο engagement. Η τάση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσκολία της βιομηχανίας να διαχωρίσει τα engaged views που έχουν πραγματική αξία για τον θεατή, από αυτά που συγκεντρώνουν μικρό ενδιαφέρον κι ελάχιστη απόκριση από τους χρήστες. Την ίδια στιγμή, πέρα από το ίδιο το περιεχόμενο σημαντικό ρόλο παίζει και η διανομή του. Η εμφάνιση νέων social καναλιών και η «έκρηξη» του video content άνοιξαν νέες πόρτες στα brands, ώστε να επικοινωνήσουν με το κοινό και να παρακάμψουν παραδοσιακούς φορείς (κάτι που σημαίνει και εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων για διαφημιστική δαπάνη). Έτσι, η μεγαλύτερη ανταμοιβή για ένα brand είναι να αποτελέσει μέρος ενός διαλόγου με το κοινό, παρά να τεθεί στο περιθώριο, παρουσιάζοντας ένα διαφημιστικό σποτ 30 δευτερολέπτων.


ΠΗΓΗ: ADVERTISING.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου